Eindredactie: 4 tips om je teksten te verbeteren.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) - 30.01.2017.
Twee handen die notities maken op een blad papier
Artikel

“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.” Schrijven en herschrijven, zelfs Ernest Hemingway had er geregeld een broertje aan dood. Je 'favorietjes' schrappen, woordgrapjes afvoeren of passages onverbiddelijk uit je tekst zwieren, het voelt een beetje aan als doodgaan. Desondanks, door je eigen werk te redigeren of te editen verrijk je niet alleen jezelf, je doet ook je doelpubliek een plezier.

Herschrijven is een zware taak. Het is minder leuk dan het uitschrijven van paragrafen en zinsneden, maar wel een absolute must. Wil je jouw teksten hapklaar maken voor je doelpubliek, dan moet je redigeren. Het helpt je de gepaste toon te kiezen en overtollige bagger te dumpen. Eindredactie is dus essentieel.

Klaar om je tekst te verbeteren? Hier zijn vier tips.

1. Spring meteen in het oog.

Start je copy met een eye-catcher, een killer statement of een ophefmakend idee. In tijden van vluchtige Snapchatverhaaltjes en supersnelle 4G heb je online maar enkele seconden de tijd om iemands aandacht vast te grijpen.

Wie zijn beste pijlen pas op het einde afschiet, is zijn bezoekers onderweg al kwijtgeraakt. Zet dus je belangrijkste informatie bovenaan. Let tijdens de eindredactie-fase dus zeker op de structuur van de tekst en herschrijf alles desnoods zodanig dat het interessantste deel van je tekst bovenaan komt te staan.

2. Kort teksten in (ook al doet het pijn).

Schrijven is schrappen. Haal tijdens de eindredactie het hakmes dus maar boven. Deze fase kan best pijn doen, maar is wel leerrijk.

Met nietszeggende constructies als "Er is geen twijfel mogelijk dat de noodzaak nogmaals is bewezen in dit soort van uiteenzettingen", help je je lezer niet vooruit.

Mijd ook metaforen die je kernboodschap omslachtig omschrijven. Het is een natuurlijke reflex: je wil iets gewichtigs toevoegen om je eigen onzekerheid te camoufleren. Nergens voor nodig. Keep it simple!

3. Gebruik track changes.

Je mag nog de grootste grammar ninja of taalvirtuoos zijn, niemand is perfect. Maak daarom een lijstje aan met grammaticale struikelblokken waarover je geregeld durft te vallen.

Is het erbovenop of er bovenop? Schrijf je gefixed, gefixt of gefikst? Is het: een tiental werknemers is of zijn? ... Zoek het op, vul je lijstje aan en raadpleeg het tijdens je laatste correctieronde. Hoe completer de lijst, hoe vlotter de eindredactie.

4. En … rust.

Zit je je echt suf te sjieken op een passage en is je trukendoos leeg? Doe even iets anders. Voor je het weet herkauw je zo hard dat je zelfs de oorspronkelijke boodschap niet meer ziet. Gun jezelf de nodige rust en pak het probleem weer aan met een nieuwe blik.

Laat Punt je teksten nakijken.

Heb je geen tijd of zin om zelf te redigeren? Ons team zet graag voor jou de puntjes op de 'i'.

Punt gaat voort onder Radikal

Samen staan we klaar om websites, campagnes, nieuwsbrieven en ander moois te creëren waarbij technologie, strategie, design en content hand in hand gaan.

Contacteer ons