Kill your darlings: schrappen doe je zo.

Door Lazlo Cootmans - 21.03.2017.
Beeldhouwer die het woord 'Punt beitelt
Artikel

Schrijvers, redacteurs, copywriters en journalisten moeten er allemaal doorheen: eindredactie. Uit een ruwe basisvorm een waar kunstwerk vormen en gaandeweg menig 'darling' genadeloos 'killen'. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Schrappen en herschrijven zonder schroom? Begin hier.

Je kent de uitspraak wel: schrijven is schrappen. Dat is niet toevallig één van de moeilijkste stappen die we in ons stuk over eindredactie aanhaalden. Wie graag schrijft, schrijft (te) veel. Jammer genoeg leest niemand graag te lange teksten online. Tijd om de rode pen boven te halen.

Herschrijf passieve zinnen.

Passieve zinnen zijn moordend voor vlotte leesbaarheid. Ze zijn vaak te lang en maken je tekst veel omslachtiger dan zou mogen.

"De muziek werd door een kennis van mij gemaakt," verander je gemakkelijk naar: "Een kennis van mij maakte de muziek." Je schrapt twee woorden, werd en door, en maakt de zin meteen een pak vlotter.

Schrap overbodige zinsdelen.

In spreektaal gooien we vaak zinsdelen tussen onze conversaties zonder dat een haan ernaar kraait. Logisch dat we zulke toevoegingen van nature uit ook in onze teksten verwerken, ondanks dat ze heel wat ruimte inpalmen.

Denk aan "Dat gezegd zijnde, ..." of: "Om af te sluiten, ...". Zulke stukken kan je meestal schrappen zonder de rest van de tekst te beïnvloeden.

Bewaar je kernboodschap.

Overdaad verschuilt zich meestal in de toon van de zin. Redeneer bij iedere zinsconstructie als een beeldhouwer die een meesterwerk uit een teveel aan steen hakt. Wat wil je vertellen? Wat is de kern? Maar ook: wat is overbodig?

  1. Neem bijvoorbeeld deze zin: "Door het maken van mijn eigen warme maaltijden leerde ik pas echt de meerwaarde van het goed afkruiden van eten kennen."
  2. Zoek naar de kernwoorden: "Door het bereiden van mijn eigen warme maaltijden leerde ik pas echt de meerwaarde van het goed afkruiden van eten kennen." De focus ligt op het afkruiden van voedsel en de les die de verteller leerde. Woorden als warme, goed of eten voelen overbodig aan.
  3. "Ik ontdekte de meerwaarde van afkruiden toen ik eigen maaltijden bereidde." Om de zin toegankelijker te maken, vervangen we leren kennen door ontdekken. Dat dekt dezelfde lading, met een woord minder.

Overloop iedere zin in jouw tekst en filter daar eerst de belangrijke woorden uit: de kern van het verhaal. Bekijk dan welke woorden geen meerwaarde bieden aan de boodschap en schrap ze.

Schrap zonder technisch te worden.

Waak tijdens het schrappen over de toon van je tekst. Wie puur tot de kern komt, riskeert een droog, technisch stuk af te leveren. Maak geregeld de afweging wat wel en niet weg mag. Wat maakt jouw teksten uniek? Wat spreekt jouw doelpubliek aan?

Lees je tekst luidop.

Schrappen draait vaak om buikgevoel. Lees je tekst na het herschrijven een paar keer hardop en oordeel hoe vlot hij klinkt. Struikel je te veel over jouw eigen woorden? Dan schort er nog iets aan het geheel.

Vermijd de emotionele rollercoaster.

Geen zin in de emotionele rollercoaster van het schrappen? Neem snel contact op met ons, wij (her)schrijven de content die je nodig hebt.

Tijd om werk te maken van je digitale content? Laat ons helpen!

Klaar om de content van jouw bedrijf onder de loep te nemen? Wil je meer informatie, of heb je interesse in onze diensten? Dan staan we voor je klaar. Laat hieronder van je horen, dan kijken we samen hoe we elkaar kunnen helpen.

Contact