[opinie] Content is King, meer vloek dan zegen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) - 15.11.2017.
Verschillende 'Koning' schaakstukken
Artikel

Content is King. Op twintig jaar tijd groeide de uitspraak van Bill Gates uit tot het credo van de digitale marketeer. Verwonderlijk is dat niet, want we leven in een wereld waar informatie belangrijk is en de juiste kennis je op welk gebied dan ook een concurrentieel voordeel kan opleveren.​

Over heel de wereld zweren content marketeers bij de uitspraak "Content is King", maar we staan met zijn allen te weinig stil bij de negatieve implicaties daarvan. Want laat ons eerlijk zijn, die zijn er wel degelijk.

Op lange termijn zijn uitspraken als "Content is King" meer vloek dan zegen. Het credo heeft immers een zelfdestructief schaduwkantje en daar wordt veel te weinig bij stilgestaan.

Meer content, minder kwaliteit.

"Er wordt te weinig stilgestaan bij de kwaliteit van de content, en dat heeft nefaste gevolgen."
Stijn Van Osch

Content uitroepen tot koning zorgt ervoor dat kwantiteit ongewild voorrang krijgt op kwaliteit. Iedereen die van zich wil doen spreken, kan inderhaast content produceren om zijn plek te veroveren. Een blogartikel, een Facebook- en Twitterpost, een update op de homepagina en een snel in elkaar gebokste nieuwsbrief. Dat allemaal op een voormiddag tijd, want time is money.

Er wordt te weinig stilgestaan bij de kwaliteit van de content, en dat heeft nefaste gevolgen. Niet alleen voor de persoon die als een kip zonder kop content begint te maken, maar ook voor webcontent in het algemeen.

Doordat veel mensen zonder nadenken content beginnen te produceren, krijg je veel meer bagger dan kwaliteitscontent, en dat is een groot probleem. Content maakt geen verschil meer. Ordinaire, doordeweekse content is de rol aan het overnemen.

Fake news en bagger.

Er wordt te weinig aandacht besteed aan blijvend voordeel. Dat maakt dat contentproductie hoe langer hoe moeilijker wordt. Het wordt steeds moelijker om kwaliteitsstukken te laten opboksen tegen de clutter.

"Waar het om gaat, is de vertrouwensband die je creëert met je klanten. Die band bouw je niet op met content alleen."
Stijn Van Osch

Het is niet enkel wat je schrijft dat van belang is, je moet het ook bij je publiek krijgen. Dat proces wordt door de vele bagger steeds moeilijker. We zien met zijn allen door de bomen het bos niet meer.

Bijkomend gevaar: iedereen met een computer en een internetverbinding kan content maken. Dat vergroot het probleem, want ook niet welwillende mensen hebben alle tools in handen om hun boodschap uit te dragen. Fake news, daar hebben we 't inderdaad over. Niet-waarheidsgetrouwe content, die het hele contentproces nog extra bemoeilijkt.

Maak het verschil op lange termijn.

Kwaliteit, daar moet dus de focus liggen. Mik op blijvend voordeel. Op een verschil op lange termijn. Denk na voor je iets doet.

"Besteed aandacht aan je doelpubliek en zorg voor waardevolle antwoorden op hun vragen."
Stijn Van Osch

Geef met je content een waardevol antwoord op de vragen waar je klanten of bezoekers mee zitten. Help ze met hun uitdagingen of problemen. Zorg ervoor dat ze bij jou vinden wat ze zoeken en leg hen uit waarom dat zo is. Dat is de manier om het verschil te maken.

Content is een middel, geen doel.

Content King? Dat doet het een beetje te veel eer aan. Content is een belangrijk middel om je bezoekers en klanten een waardevolle ervaring te bieden. Maar het is ook niet meer dan dat: een middel. Waar het om gaat, is de relatie die je opbouwt met je doelgroep. De vertrouwensband die je creëert met je klanten.

Die band bouw je niet op met content alleen.​

Wil jij wel een verschil maken met je content?

Wil je een verschil maken met je content, maar je weet niet hoe? Punt helpt je op weg.

Punt gaat voort onder Radikal

Samen staan we klaar om websites, campagnes, nieuwsbrieven en ander moois te creëren waarbij technologie, strategie, design en content hand in hand gaan.

Contacteer ons