Originele vacatureteksten schrijf je zo.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) - 28.06.2017.
Kaartje met opschrift 'GEZOCHT: vacature schrijver M/V'
Artikel

Wie een nieuwe baan zoekt, merkt ongetwijfeld de vele vacatureteksten vol platitudes en buzzwords op. Ze bevatten vaak meer kromme dan rechte taal. Heel wat bedrijven slagen er niet in om helder te vertellen wie ze zoeken en wat die persoon moet doen en kunnen. Rekruteerders, spits jullie oren. Met deze zes regels schrijf je geweldige vacatureteksten.

Regel 1: Weet wat en wie je zoekt.

Voor je een vacaturetekst uitschrijft, moet je weten wat je gaat schrijven. Over drie dingen mag geen twijfel bestaan: de functie-inhoud, het profiel van de persoon die je zoekt en het aanbod dat je hem/haar kan bieden. Denk er goed over na. Zo wordt het uitschrijven veel gemakkelijker.

Regel 2: Gluren bij de buren? Niet doen.

Neem geen voorbeeld aan de vacatureteksten van je concurrenten. Ga niet spieken in vacatures op Jobat of vacature.com. De kans is groot dat je in hetzelfde bedje ziek wordt. Voor je het weet, zoek je ook naar een "gedreven, proactieve, dynamische, flexibele, innovatieve en creatieve persoon die zijn/haar verantwoordelijkheid durft te nemen".

Regel 3: Pak het origineel aan.

Blijf weg van standaardbewoordingen en evidenties. Pak het op een originele manier aan. Durf opvallen. Dat kan op een heel eenvoudige manier: door concreet en duidelijk te vertellen wat je zoekt en wat je te bieden hebt.

Spreek bijvoorbeeld niet over een 'marktconform salaris'. Spreek liever over een 'aantrekkelijk loonpakket': dat klinkt positiever en geeft de sollicitant de indruk dat hij inspraak heeft. Of nog beter: maak duidelijk dat je in overleg tot een loon wil komen waar jullie zich allebei goed bij voelen.

Regel 4: Laat de juiste dingen opvallen.

Wie online een tekst leest, scant die eerst om te zien of die informatie bevat die de moeite waard is. Ook zo bij vacatures. Op basis van een aantal ijkpunten beslist je lezer of die meer details gaat lezen. Zorg er dus voor dat je die ijkpunten op de juiste manier aanpakt.

  1. Structureer je vacature op een logische manier. Zet wat bij elkaar hoort, bij elkaar.
  2. Gebruik duidelijke en concrete tussentitels.
  3. Zet de belangrijkste info in een bulletlist bovenaan.
  4. Beperk je tot wat relevant is. Laat onbelangrijke zaken de aandacht niet wegnemen van wat wel noodzakelijk is.
  5. Laat je functietitel in het oog springen. Maak hem zo concreet en duidelijk mogelijk. Titels als 'Starter gezocht' zijn veel te algemeen en zeggen niets over de functie.

Regel 5: Zet je geloofwaardigheid niet op de helling.

Mag je creatief zijn in je vacaturetekst? Tuurlijk! Als je een online tekst schrijft, moet je zelfs creatief durven zijn. Maar niet ten koste van je verhaal en je doel.

Let erop dat je je tekst niet te veel pimpt, zodat de boodschap naar de achtergrond verdwijnt. Een grapje en een kwinkslag kunnen best, als ze bij je bedrijf passen of jouw verhaal ondersteunen.

Vergeet niet dat je lezer in de eerste plaats informatie wil over de job die je wil invullen en hoe hij zich kandidaat moet stellen. Ga je te ver met je creativiteit, dan loop je het risico dat je niet geloofwaardig overkomt en dat je voorbijgaat aan je bedoeling.

Lees je teksten ook goed na voor je je vacature publiceert. Met taal- en spelfouten maak je geen al te beste indruk.

Regel 6: Daag je lezer uit!

Wil je dat de kandidaat solliciteert voor je functie? Prikkel hem dan door je tekst actief en persoonlijk te maken.

Vermijd passieve constructies. Die bemoeilijken het lezen en maken het voor de lezer moeilijker om zich in te leven. Wie actieve zinnen gebruikt, spreekt de lezer veel meer aan. Zeg dus "wat je verwacht" en niet "wat er verwacht wordt". Spreek over wat de kandidaat "krijgt" en niet over wat "er geboden wordt".

Betrek je lezer in je vacaturetekst. Maak je verhaal persoonlijk. De kandidaat moet zich kunnen voorstellen dat hij de job uitoefent. Gebruik werkwoorden in de tegenwoordige tijd en gebruik de je-vorm. Of de u-vorm als je formeler wilt zijn. Spreek hoe dan ook nooit over "de kandidaat".

Hulp nodig bij het uitschrijven van je vacatures?

Zoek je een nieuwe werkkracht, maar weet je nog niet hoe je die net moet aanspreken? De Punt-copywriters schrijven vacatureteksten als de beste.

Punt gaat voort onder Radikal

Samen staan we klaar om websites, campagnes, nieuwsbrieven en ander moois te creëren waarbij technologie, strategie, design en content hand in hand gaan.

Contacteer ons